Południk 21

Patronat Wydziału Geografii i SR Uniwersytetu Warszawskiego

W dzisiejszej kuchni, przygotowywanie potraw wiąże się z użyciem przypraw. Choć dzisiaj jest to oczywiste, to przed odkryciami geograficznymi Krzysztofa Kolumba, były one w Europie towarem luksusowym, które przywożono z najróżniejszych zakątków świata. 

Dla uczniów  geograficznego koła naukowego „ Południk 21”,  warsztaty o historii przypraw przeprowadził  mgr. Wojciech Doroszewicz – botanik oraz przyrodnik Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych UW.

 

 Natomiast 30 uczniów z klasy geograficznej uczestniczyło w zajęciachprowadzonych w ramach patronatu Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych nad Szkołą. Zajęcia odbyły się  w budynku WG i SR przy Krakowskim Przedmieściu. Przeprowadzone zostały dwa zajęcia: 

- Procesy i formy glacjalne i peryglacjalne (dr hab. Maciej Dąbski), 

- Wybrane zagadnienia z geografii politycznej (dr hab. Marcin Solarz prof. UW).